Ce trebuie sa facă părinții unui copil cu autism

Publicat de Dr Mind pe

Autismul este considerată una dintre cele mai frecvente tulburări ale copilăriei și deși nu avem cifre exacte știm că afectează pe viață abilitățile sociale, de comunicare și comportamentale ale unei persoane.

Părinții sunt primii care pot observa comportamente neobișnuite la copil, comparativ cu ceilalți. Desigur, dacă există îngrijorări se consultă medicul pediatru sau de familie, care observă copilul în timpul consultului de rutină. În cazul în care sunt depistate mai multe semne, este recomandată o vizită la medicul specialist psihiatru care evaluează: răspunsul la propriul nume, capacitatea de a menține contactul vizual, reacția la contactul senzorial, preferințele de joc și joacă, felul și capacitatea de a exprima emoții sau sentimente.

Deseori întâlnesc părinți care primesc diagnosticul de autism pentru copilul lor și nu știu ce să facă sau de unde să înceapă, așa că descriu mai jos câțiva pași utili în astfel de situații:

1️⃣. Să obțină o evaluare cât mai devreme posibil pentru a obține un diagnostic precis și un plan de tratament adecvat.

2️⃣. Să caute servicii de terapie, cum ar fi terapia comportamentală aplicată sau terapia de comunicare, care pot ajuta copilul să învețe abilități sociale și de limbaj.

3️⃣. Să caute grupuri de sprijin pentru părinți și familii, unde pot împărtăși experiențele și pot obține sfaturi de la alți părinți care trec prin aceleași lucruri.

4️⃣. Să caute servicii educaționale specializate, cum ar fi programe de învățare specială sau clase de integrare, care pot ajuta copilul să se adapteze la mediu școlar.

5️⃣. Să caute resurse pentru a ajuta copilul să se adapteze la viața cotidiană și să se adapteze la situații noi.

6️⃣. Să fie înțelegători și să ofere suport emoțional copilului și familiei.

Reamintesc faptul că fiecare copil cu autism este unic și că planul de tratament și intervenție trebuie să fie adaptat nevoilor individuale ale acestuia. Noi la Dr. Mind susținem sănătatea mintală și emoțională a copiilor și adolescenților și suntem aici să îi ajutăm în mod personalizat pe fiecare. Apelează-ne cu încredere!

Categorii: Blog

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+40743 105 100