Comunicarea deschisă, alternativa la ”The silent treatment”

Publicat de Dr Mind pe

Uneori, ca părinți, putem fi tentați să folosim „tratamentul tăcerii” (the silent treatment) în relația cu copiii noștri. Cu toate că poate părea o metodă de disciplină eficientă pe termen scurt, acest tip de comportament nu este benefic pentru dezvoltarea lor emoțională și poate afecta negativ sănătatea mintală a copiilor noștri.

Atunci când aplicăm tăcerea, îi negăm copilului nostru un element esențial în dezvoltarea sa: comunicarea deschisă. Copiii au nevoie de sentimentul că își pot exprima liber emoțiile și gândurile. Tăcerea părinților poate afecta sănătatea mintală a copiilor. Ei pot dezvolta anxietate, sentimente de respingere și stres emoțional ca rezultat al acestei metode de disciplină. Copiii pot interpreta tăcerea drept o respingere personală și pot internaliza această senzație de respingere, dezvoltând probleme de încredere în sine și sentimente de inferioritate.

În loc să folosim tăcerea sau “tratamentul tăcerii”, putem promova învățarea și creșterea pozitivă prin comunicarea constructivă. În loc să ignorăm comportamentul negativ, putem oferi copilului nostru alternative și soluții. De exemplu, în loc să îl tratăm cu indiferență pentru o greșeală, putem discuta despre ce a mers greșit și cum poate îmbunătăți lucrurile în viitor. Astfel, copilul nostru învață să-și asume responsabilitatea acțiunilor sale și să găsească modalități constructive de a face față situațiilor dificile.

Închei cu un apel către părinți, să încerce să renunțe la tratamentul tăcerii și să adopte în schimb o abordare mai empatică. Prin crearea unui mediu sigur și deschis, în care copiii se simt înțeleși și acceptați, putem construi relații puternice și sănătoase. Astfel, copiii vor învăța să-și exprime emoțiile în mod adecvat, vor dobândi încredere în sine și vor dezvolta abilități sociale și de comunicare eficiente.

Oricând aveți nevoie de ghidaj în relația emoțională cu copiii, noi la Dr. Mind, suntem aici să le susținem sănătatea mintală și suntem pregătiți să oferim sprijin personalizat fiecărui mic pacient.

???? Ne găsiți pe str. Cernăuți 13, Bloc A10, scara 2, Parter, Ap.54, sectorul 2, București
???? Programări la: +40743 105 100 sau la +0314 210 332


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+40743 105 100