Impactul anxietății asupra performanțelor școlare

Publicat de Dr Mind pe

Impactul anxietății asupra performanțelor școlare
Anxietatea poate avea un impact semnificativ asupra performanțelor școlare ale copiilor, afectându-le concentrarea, încrederea în sine și motivația de a învăța. Cum se manifestă acest impact și cum putem interveni pentru a sprijini copiii în depășirea acestor provocări?
Semne manifestate în legătură cu școala:
Anxietatea poate să influențeze abilitățile de învățare ale copiilor, conducând la scăderea performanțelor școlare. Aceștia pot prezenta dificultăți în a se concentra, în a-și organiza gândurile și în a-și exprima cunoștințele. Poate apărea teama de a greși sau de a nu răspunde corect, ceea ce îi poate împiedica să participe activ la lecții sau să-și demonstreze cunoștințele pe deplin.
Identificarea semnelor:
Părinții pot observa schimbări în atitudinea față de școală, rezultate scăzute sau manifestări de frustrare, iritare sau stres în legătură cu învățarea. Copilul poate începe să evite să meargă la școală, să se retragă sau să fie descurajat, poate fi semn că anxietatea își pune amprenta. Când aceste semne devin persistente și afectează învățarea, consultarea unui psihiatru sau psiholog pediatru devine importantă. Un astfel de specialist poate identifica cauzele anxietății și poate oferi strategii pentru a ajuta copilul să se simtă din nou încrezător în sine și în procesul de învățare la școală.
Terapii indicate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare:
Terapia cognitivă-comportamentală poate fi eficientă pentru gestionarea anxietății legate de performanțele școlare. Prin intermediul acesteia, copiii învață să-și identifice gândurile negative, să le înlocuiască cu gânduri pozitive și să dezvolte strategii de gestionare a stresului în timpul examenelor sau testelor. De asemenea, terapia de suport și consilierea pot ajuta copiii să-și recâștige încrederea în propria lor abilitate de a învăța și a performa la școală.
Noi, la Dr. Mind, efectuăm o evaluare detaliată pentru a identifica tipul și severitatea anxietății și oferim un plan de tratament adecvat, personalizat. Sprijinim copiii în explorarea potențialului lor și în construirea unei baze solide pentru succesul școlar.
Categorii: Blog

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+40743 105 100