Sfaturi pentru sărbători liniștite alături de copii

Publicat de Dr Mind pe

Sărbătorile pot fi uneori copleșitoare pentru copii, iar aceștia au nevoie de mai multă grijă în perioada ce urmează. Iată câteva sfaturi care v-ar putea ajuta:

  1. Evitați să puneți presiune pe învățatul sau spusul poeziei sau colindului la serbare sau lui Moș Crăciun. Această forțare îi pune într-un disconfort emoțional care poate trece mai greu apoi sau se poate transforma în referința copilului față de eșecul avut, cu repercusiuni la stima de sine. 
  1. Vorbiți cu copiii despre ceea ce simt: este important să le oferiți ocazia de a-și exprima sentimentele și de a le înțelege mai bine. Astfel, îi puteți ajuta să își gestioneze mai bine trăirile și să fie conștient/ă de acestea. 
  1. Păstrați rutinele pe cât posibil: rutinele ajută copiii emotivi sau anxioși să se simtă în siguranță și mai puțin stresați. Încercați să mențineți rutinele obișnuite cât de mult posibil, chiar și în perioada sărbătorilor.
  1. Oferiți-le opțiuni: a fi obligat să participi la anumite activități poate fi stresant pentru oricine. Încurajați-vă copiii să aleagă între două sau trei opțiuni diferite, pentru a le oferi controlul asupra lucrurilor pe care doresc să le facă.
  1. Fiți înțelegători: copiii pot simți presiunea de a se distra sau bucura în timpul sărbătorilor și atunci, cel mai benefic lucru este pauza. Încurajați-i să ia o pauză atunci când consideră că au nevoie. Asigurați-vă că le oferiți un mediu sigur și relaxant în care să se poată retrage dacă simt acest lucru. 
  1. Planificați în avans: pentru a ajuta copiii să se simtă mai puțin anxioși în timpul sărbătorilor, planificați în avans evenimentele și activitățile. Spuneți-le ce urmează să faceți, pe cine vizitați sau cine urmează să vină la voi și asigurați-vă pe cât posibil că înțeleg ce se va întâmpla.
  1. Fiți un model bun: arătați-le copiilor cum să își gestioneze sentimentele puternice sau anxietatea prin propriul exemplu. Încercați să mențineți o atitudine pozitivă și să le arătați câteva exerciții de respirație, prin care să se liniștească.

Tratați copiii cu respect și empatie și astfel veți trece cu bine peste perioada agitată a sărbătorilor. Crăciun liniștit și an nou cu împliniri!

Categorii: Blog

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+40743 105 100